Babí léto na karí: zahřátí a stabilita trávení i nervového systému
- danielaparizkova
- 1. 9.
- Minut čtení: 3

Základní charakteristikou naší stravy v období přechodu léta a podzimu je, aby byla teplá - na chuť i na pohled:) a dodávala přirozeně sladkou chuť. Tj. vše, co má jemně zahřívající odstíny zemitě žluté a oranžové, které tepelně upravíme, nám vyživí tělesné tkáně a systémy, zklidňuje trávení a nervový systém a připraví na podzimní nápor povinností, informací, větru a chladu.
Na rozdíl od těžšího a pálivějšího zimního kari tato varianta zůstává jemná a lehčí, protože trávení bývá po létu oslabené. Zahřívá jen jemně, tj, neděláme ho silně nebo vůbec pálivé. Přináší zejména sladkou a slanou chuť. Nepřeháníme to s množstvím surovin, stačí 3- 5 hlavních - aby to trávení zvládlo strávit: přijmout, vytáhnout potřebné živiny, rozložit je a rozposlat do správných částí našeho organismu. Použitými ingrediencemi v něm spojuji, co jsem se naučila z ájurvédy a tradiční čínské medicíny - jsou to potraviny, které odpovídají tzv. elementu Země a podporují dráhy sleziny a žaludku, které jsou nyní v přírodě na vrcholu a potřebujeme je podpořit i v našem organismu. Jsou většinou tzv. neutrálního charakteru, tj. nevystřelí nás výraznými chutěmi, ale přináší spíše takové zemité konejšivé ladění a s ním i stabilitu a rovnováhu, vlastnosti, které v podzimním čase následně velmi oceníme.
Suroviny pro cca 3-4 porce:
ranná dýně (menší nebo jedna polovina) - lokální dýně má v tento čas ještě jemnější chuť, je více vodnatá než zimní cukernatá, je lehčí na trávení, vyživuje slezinu a žaludek
bulva fenyklu - použijte tu bílou část bulvy, zelené stvoly nechte do polévky a zelenou nať na posypání kari; zahřívá vnitřní chlad a vlhko a podporuje trávení
dlouhý tenký lilek (1-2 kusy) - je sladší a méně hořký než klasický kulatý, lépe stravitelný a rychleji uvařený, není nutné ho tzv. “vypotit”
houbičky enoki (1 balení) - lehce stravitelné (na rozdíl od většiny ostatních hub) a výrazně vyživují slezinu
žlutá sladká kari pasta nebo např. sypané Curry sladké koření od zn. Sonnentor (cca 2-3 lžíce) - není pálivé, ale většina koření, které obsahuje, zahřívá a stimuluje naše trávení a zároveň přináší uzemnění
kokosové mléko - 1 plechovka 400 ml
ghí nebo rostlinný olej
jarní cibulka nebo šalotka - není nutná
Dochucení omáčky
rybí omáčka - 2-3 lžíce
limeta - 0,5 lžíce
javorový sirup/třtinový cukr - 1 lžíce
černé sezamové semínko - ideálně opražit před použitím - ochrana před blokádami těle způsobenými větrem, podpora celkové regenerace zejména při dlouhodobé únavě
zelený koriandr - pomocník trávení
panýr - lehce stravitelný čerstvý pevný sýr, lze ho osmahnout na oleji nebo jen kostičky vmíchat na závěr do kari
Příloha
basmati rýže nebo rýžové nudle, případně indické placky čapátí
Pokud některé ingredience nemáte doma - seženete v asijských obchodech, zdravé výživě nebo např. i na Rohlíku.
Na oleji osmahněte žlutou kari pastu. Pokud používáte sypané koření, tak pečlivě hlídejte, ať se nespálí. Když se rozvoní, tak přilijte kokosové mléko. Po chvilce vsypejte nasekanou cibulku, na proužky nakrájenou dýni a fenykl a na kolečka nakrájený lilek. Nechte dusit cca 5 min, pak přidejte houby enoki a duste dalších cca 10 min - vše do měkka. Mezitím dejte vařit rýži nebo rýžové nudle, opražte na sucho černý sezam a na oleji na kostičky nakrájený panýr.
Na závěr omáčku dochuťte - to je klíčová část, aby omáčka získala sladko-slano-jemně kyselý nádech a celkově vás svou chutí uspokojila: začněte 2 lžícemi rybí omáčky, 0,5 lžící limety a 1 lžící javorového sirupu/třtinového cukru. Chvilku povařte, ochutnejte a případně pokračujte v dochucování.
Na talíři pak posypejte sezamem, nasekaným koriandrem a lze přidat i zelenou nať z fenyklu.
Než začnete jíst, tak se několikrát volně nadechněte a vydechněte. Zkuste jíst pomalu a v klidu, vnímejte jednotlivé chutě a strukturu surovin, zejména, pokud jsou pro vás nové. To, jak jakým způsobem jíme, může být často důležitější, než co máme na talíři. Ale ideálně spojíme co i jak, a ještě nejlépe i ve správný čas. Tohle karí se hodí k večeři, kterou bychom měli dojíst ideálně do 19. hodiny, ale je vhodné i na oběd (11:30-13:30)
Přeji teplé a prosluněné babí léto!



Komentáře